openvoorervaring.nl

Strak debiteurenbeheer randvoorwaarde voor gezond groeien

debiteurenbeheer

Veel bedrijven zijn ambiteus en hebben stevige groeiplannen. Groeien is natuurlijk heel erg leuk maar brengt ook de nodige risico’s met zich mee. Het is verstandig om kritisch naar deze risico’s te kijken en daar maatregelen op te nemen. Eén van de risico’s die toeneemt is het debiteurenrisico. Als het aantal klanten groeit, groeit ook het bedrag wat je bij hen hebt uitstaan. Als je voor deze groei wel moet investeren en mensen moet aannemen zit hier een serieus risico. Want wat als deze klanten niet of te laat gaan betalen? Een strak debiteurenbeheer is dan in ieder geval noodzakelijk. In dit blog vertellen we daar graag meer over.

Hoe organiseer ik een strak debiteurenbeheer?

Ben je dus aan het groeien dan is het belangrijk om niet alleen de focus op sales te hebben. Gevaar is dan dat er te weinig aandacht is voor de debiteuren die uitstaan en dat er te weinig actie is op debiteuren die te laat betalen. Zorg dus eerst dat je dit binnen je bedrijf goed organiseert. Maak er iemand verantwoordelijk voor die er focus op heeft. Stel daarbij een goede KPI. Denk bijvoorbeeld aan de omloopsnelheid debiteureren. Die geeft een getal aan van het aantal dagen dat een debiteur gemiddeld uit staat. Daarbij is het wel belangrijk om ervoor te zorgen dat er goede software is waar de verantwoordelijke mee kan werken. Er is voldoende software op de markt om hiermee aan de slag te gaan. Vaak kan je hiermee factureren, maar belangrijker je kan er mee volgen of er betaald is. Dit kan je vaak doen door een koppeling te maken met je internetbankieren. Je ziet dan realtime of er betaald is of niet. Zo niet kan je dus snel actie ondernemen en een herinnering sturen. Uiteraard kan het zo zijn dat ook na het versturen van de herinnering niet betaald wordt. Vaak is het dan effectief om telefonisch contact op te nemen en opnieuw afspraken te maken.

Wat als je strakke debiteurenbeheer niks oplevert?

Helaas is het zo dat het ook met een strak debiteurenbeheer zo kan zijn dat er niet betaald wordt. Je komt dan in een fase dat het verstandig is om over te dragen naar een incassobureau. Deze gaan allereerst via een niet juridische weg proberen de vordering te innen. De zogenaamde juridische incassoprocedure. Als dat niks oplevert worden de juridische middelen ingezet via een zogenaamde juridische incassoprocedure. je kunt hierbij denken aan het leggen van beslag.

Mobiele versie afsluiten