openvoorervaring.nl

Online jouw ervaring delen met de wereld

Blog

Het huishouden regelen

We kennen allemaal het spreekwoord over de schilderijen van Jan Steen wel. Wanneer je vindt dat iemand een troep van zijn huis of huiskamer heeft gemaakt, kun je dit uitdrukken door te zeggen het lijkt hier wel een huishouden van Jan Steen. Deze uitdrukking bestaat waarschijnlijk al sinds de 17e eeuw. Het huishouden is iets waar we dagelijks mee te maken hebben. Als het huishouden op rolletjes loopt valt dit vaak niet op. Mensen vinden het meestal vanzelfsprekend dat het huishouden redelijk tot goed georganiseerd is. Datzelfde gaat op voor kantoren, stations, op straat etc. Als er niet meer wordt schoongemaakt of het vuil wordt niet meer opgehaald, dan merken we pas dat er op de achtergrond stille krachten bezig zijn om de boel schoon en netjes te houden. Het huishouden kun je onderverdelen in meerdere categorieën. Koken & boodschappen, opruimen & schoonmaken, wassen & strijken, klussen & tuinieren, verzorging van de kinderen en huisdieren en administratie.

Verdeling van het huishouden

Een punt van veel twist in menig gezin is de verdeling van het huishouden. Wie doet wat en wanneer en moeten de kinderen ook meehelpen? Het is natuurlijk wel slim om je huishouden zo efficiënt mogelijk in te richten en te zorgen dat je gemakkelijk kunt opruimen. Op die manier is er in totaal minder tijd nodig voor het huishouden en zijn de taken een stuk gemakkelijker te verdelen. Maar hoe je dat doet verschilt per gezin. Misschien is het handig om in ieder geval iedereen te laten doen wat hij/zij leuk vindt. Dan blijven er vast nog veel klussen over en die moeten dan toch echt eerlijk verdeeld worden. Strijken en stofzuigen staan niet hoog op de lijst van favoriete klusjes. Strijken kan in ieder geval een stuk relaxter worden als je strijkvrije overhemden aanschaft. Dan wordt strijken ineens een stuk leuker en minder langdradig.

Het huishouden van de toekomst

De verwachting is dat er steeds meer technische snufjes komen om het huishouden te vergemakkelijken. Van voedsel kweken in je keukenkastje tot een vaatwasser die je aanzet vanaf je werk. Zo is er nu ook een koelkast met daarin een online camera. Als je in de supermarkt twijfelt of je nog genoeg melk hebt, kun je via je smartphone meteen even kijken.   Het zou zomaar kunnen dat we over 10 jaar veel minder zelf moeten doen in huis. De robot stofzuiger is er al, wordt nog niet door veel mensen gebruikt, maar kan zomaar een succes gaan worden.  Kortom er is hoop voor iedereen die het huishouden maar niets vindt.

Geef een reactie

Thema door Anders Norén