openvoorervaring.nl

Online jouw ervaring delen met de wereld

Blog

Op zoek naar een geschikte rollator?

Laatst hielp ik mijn oma met het uitzoeken van een nieuwe rollator. Zij wist niet goed waar ze moest beginnen met alle informatie die er te vinden is. In deze blog deel ik graag een aantal tips over wat ik heb geleerd.

Wat is een rollator?

Allereerst was mijn vraag: Wat is nou eigenlijk een rollator? In 1987 werd de rollator in Nederland geïntroduceerd. Het is een hulpmiddel dat gebruikt kan worden bij het lopen. Naarmate we ouder worden zal het simpelweg steeds moeilijker worden om soepel te bewegen. Een rollator biedt dan extra ondersteuning. Op die manier kan iemand toch langer blijven lopen en zo dus ook zelfstandigheid behouden.

Wat voor rollator heb je nodig?

Er zijn inmiddels vele soorten en maten rollators. Zo zijn er drie- of vierwielers en kun je kiezen uit verschillende extra’s, zoals een mandje aan de voorkant of een extra lichtgewicht rollator. Daarom is het van belang om bij het kopen van een rollator te bepalen waar hij precies voor gebruikt gaat worden.

Is het bijvoorbeeld nodig dat er ook een zitvlak aan bevestigd is? En dit eventueel met een rugsteun? Een rollator is op vele manieren uit te breiden. Zo is een rollator ook te gebruiken als simpele rolstoel, of kun je juist voor een inklapbare versie gaan die weer handig is voor wanneer alleen op bepaalde momenten een rollator nodig is.

De juiste afstelling

Test bij het kopen van een rollator altijd in een winkel hoe de rollator loopt en hoe deze is afgesteld. Het is namelijk belangrijk dat de handvatten van de rollator op de juiste hoogte zijn afgesteld. Is dit niet het geval, dan zal dit uiteindelijk zorgen voor schouder- of rugklachten. Het is nou juist de bedoeling dat de rollator de spieren en gewrichten enigszins ontziet. Kijk dus op de hoogte optimaal is. Dit kun je controleren door voor de rollator te gaan staan, de handvaten zouden dan tot aan de pols moeten komen.

Na de aanschaf van de rollator is het van belang om deze jaarlijks te laten controleren. Doen de remmen het nog goed en is hij nog stabiel? Zo weet je dat er geen onnodige complicaties kunnen zijn met de rollator.

Mijn oma heeft uiteindelijk een mooie lichtgewicht rollator gehaald waarmee ze weer lange wandelingen kan gaan maken. Het is iets waar zij altijd moeite mee heeft gehad. Ze wilde eigenlijk niet toegeven aan het feit dat ze dit nodig had. Maar nu ze een leuke rollator heeft en daardoor weer meer kan ondernemen, pakt ze hem maar al te graag. En dat is natuurlijk heel fijn!

Geef een reactie

Thema door Anders Norén