openvoorervaring.nl

Online jouw ervaring delen met de wereld

Blog

VGA kabel

VGA kabel plaatje

Een VGA kabel wordt gebruikt om beeldsignaal over te brengen naar een beeldscherm. Normale VGA kabels hebben geen afscherming, zij bestaan alleen uit pinnen met daartussen koperdraden. Hierdoor is het mogelijk dat jouw kabel storing opvangt. Goede VGA kabels hebben dus ook wel een afscherming. Als je een specialist over een VGA kabel hoort, zul je dus ook altijd horen dat ze adviseren om er één met afscherming te kopen. Afscherming zorgt er namelijk voor dat storing niet of nauwelijks voor kan komen. Afscherming kan op twee manieren voorkomen. Ten eerste kan er een aluminiumfolie om de koperdraden gewikkeld zijn, maar er kan ook een gevlochten koperen mantel om de koperdraden heen liggen.

Verschillende lengtes VGA kabel

Normaal gezien is de standaardlengte van een VGA kabel 1,8 meter. Dit lijkt een vreemde lengte, maar omgerekend naar een ander metriek stelsel is dit 3 foot. 1,8 meter is namelijk de handigste lengte om te gebruiken bij het aansluiten van een beeldscherm aan een computer als het beeldscherm op een bureau staat. Er zijn natuurlijk ook langere lengtes. Deze worden vaak gebruikt bij schermen die op afstand aangestuurd worden en bij beamerapparatuur. VGA kabels worden dus vaak gebruikt op stations, waar het scherm ver weg verwijderd is van de aansturende computer of in winkels waar hetzelfde geldt.

VGA kabels zijn betrouwbaar tot maximaal 50 meter. Hierna is er teveel kans op ruis of storing. Mocht je een langere lengte dan 50 meter zoeken, is het verstandig om je in te lezen op netwerkkabels. Deze kabels ondersteunen tot veel verder als 50 meter.

VGA kabels; geluid of geen geluid?

Kort en bondig: VGA kabels ondersteunen geen geluid. VGA kabels worden om deze reden eigenlijk alleen gebruikt om computerschermen aan te sluiten op monitoren. Oudere televisies kunnen soms ook VGA ondersteunen. Echter wordt dit alleen ondersteunt zodat je computers kunt aansluiten op de televisie.

Om jezelf wel van geluid te voorzien kun je gemakkelijk kiezen voor een jack kabel of een tulp kabel. Er werden uiteindelijk wel kabels ontwikkeld die beeld- en geluidssignalen konden verzenden. Je kunt dit gemakkelijk zien als VGA kabels die geluidssignalen ondersteunen. Deze kabels zijn namelijk aan de buitenkant met elkaar versmolten of bij elkaar gevoegd. Zo voorzie je jezelf van twee jack pluggen en 2 VGA pluggen.

Het langzame einde van de VGA kabel

Aangezien er betere toepassingen tegenwoordig mogelijk zijn, zal de VGA aansluiting steeds meer naar de achtergrond verdwijnen. Nu worden VGA kabels alleen nog gebruikt voor goedkope schermen en computers. HDMI en in mindere mate DisplayPort zijn de vervangers van VGA. Deze toepassingen zorgen namelijk net als VGA voor een gemakkelijke installatie op een apparaat en zijn goedkoop. Echter is er nog een belangrijk verschil. HDMI en DisplayPort ondersteunen ook audiotoepassingen.

Geef een reactie

Thema door Anders Norén