openvoorervaring.nl

Online jouw ervaring delen met de wereld

Blog

Welke soorten alternatieve geneeskunde zijn er?

fytotherapie

Iedereen weet natuurlijk dat de geneeskunde zich richt op het optimaliseren en proberen te begrijpen van het functioneren van het menselijk lichaam bij ziekte of verwondingen of afwijkingen. Dit geldt niet alleen voor fysieke ziektes en verwondingen als mentale ziektes. Echter bestaat geneeskunde niet alleen uit de hedendaagse moderne geneeskunde. Zo bestaat er ook alternatieve geneeskunde. Deze soort geneeskunde heeft (nog) niet op wetenschappelijke wijze aangetoond dat deze methoden effectief blijken. Echter zijn deze methoden wel doorgegeven binnen generaties waardoor de kennis gepreserveerd blijft. Daarnaast zijn er ook culturen waarbij het veel gebruikelijker is om gebruik te maken van alternatieve geneeskunde. Recent lijkt er ook een trendgroei te zijn in het gebruik van alternatieve geneeswijze doordat steeds meer mensen open staat voor nieuwe ervaringen. In deze blog beschreef ik de soorten die er bestaan binnen de alternatieve geneeskunde.

Homeopathie

Deze vorm van alternatieve geneeskunde is gebaseerd op de ideeën van Samuel Hahnemann. Deze methode gaat uit gaan het gelijkheidsbeginsel, dit houdt in dat een geneesmiddel volgens dat beginsel geschikt is als een gezond persoon bij inname van dat geneesmiddel dezelfde symptomen zou krijgen als de patiënt. Daarbij zijn potentie ringen van belang. Er zijn dus sterke verdunningen gemaakt van een stof die normaal gesproken dezelfde symptomen zou opwekken als waaraan de zieke leidt.

Fytotherapie

Fytotherapie wordt ook wel de kruidengeneeskunde genoemd. Hierbij tracht men om door middel van plantaardige middelen de patiënt te helpen. Deze middelen zijn ruw of enigszins bewerkt, geïsoleerde inhoudsstoffen van planten vallen hier dus niet onder. Morfine is immers ook een geïsoleerde inhoudsstof van een opiumplant en dit is in de moderne geneeskunde een veelgebruikt middel. Fytotherapie is vooral gebaseerd op eeuwenoude doorgegeven kennis en vaak voorkomende gebruiken in bepaalde culturen. Naar veel van deze kruiden en kennis is nog onderzoek bezig binnen de farmacognosie om nieuwe medicijnen te kunnen vinden.

Acupunctuur

Deze vorm van alternatieve geneeskunde komt uit de traditionele Chinese geneeskunde en bestaat al eeuwen. Er worden naalden in het lichaam gestoken op specifieke acupunctuur punten. Een van de manieren om deze punten te bepalen is om naar de levensenergie te kijken. De energie stroomt via 12 meridianen naar alle lichaamsdelen en organen. Ook kan je kijken naar de vrouwelijke, Yin, en mannelijke, Yang, kwaliteiten om het lichaam in balans te krijgen. Daarnaast kan je volgens de elementenleer naar het lichaam kijken. Het gaat in de acupunctuur vooral om het weer in balans krijgen van de Qi van het lichaam en de emoties.

Geef een reactie

Thema door Anders Norén